КРИЗАТА ЗА ВОДА ДОАЃА И ЌЕ ГО ИЗМЕНИ ЖИВОТОТ НА СИТЕ –...

КРИЗАТА ЗА ВОДА ДОАЃА И ЌЕ ГО ИЗМЕНИ ЖИВОТОТ НА СИТЕ – 15 ФАКТИ

2367
0
АКЦИЈА

Се повеќе се доближува моментот кога светот ќе остане без свежа чиста вода. Некои од најголемите езера и реки на светот, исчезнуваат со застрашувачко забрзано темпо. Многу од најважните подземни водоносни слоеви, од кои што зависат наводнувањата на културите во светот, наскоро ќе исчезнат. Во овој момент, околу 40 % од целото население на планетава има малку, или речиси нема пристап до чиста вода, а до 2025 година две третини од човештвото ќе живеат во „вода-стрес“ области.


Следниве се некои од неверојатните факти за глобалната криза за вода која од ден на ден станува се пострашна.

1. Вкупното глобално користење на водата е зголемено за четири пати во текот на изминатите 100 години, а се зголемува побрзо отколку што претходно била
2. Денес постојат 1,6 милјарди луѓе кои живеат во области од земјината топка, кои се сметаат за „недостаток на вода“, а се предвидува дека две третини од целата популација на светот ќе биде доживувана како „недостаток на вода“ од 2025 година.
3. Според УСАИД една третина од населението на земјата се соочува со „тешка“ или „хроничен“ недостаток на вода од 2025 година.
4. Некогаш Арапското Море беше 4 најголемо слатководно езеро во целиот свет. Во овој момент, тоа е помалку од 10 проценти од големината што ја давало претходно, а се предвидува дека ќе се исуши до 2020 година.
5. Ако можете да верувате, протокот за вода низ реката Јордан се сведува на само 2% од нејзината историска стапка.
6. Се предвидува дека побарувчката за вода во Кина ќе ја надмине понудата за 25% од 2030 година.
7. Според ОН во светот ќе има потреба за дополнителни 30% свежа вода од 2030 година
8. За жал се проценува дека околу 40% од децата што живеат во Африка и Индија ја имаат зголемено неухранетоста поради нечистата вода.
9. Речиси 60 милиони луѓе во светот, живеат во места каде што нема никакви санитарни простории.
10. Се проценува дека 75% од сите површнски води во Индија се многу загадени од човечки или земјоделски отпад.
11. За жал според една студија ОН поголем е бројот на луѓе во Индија кои имаат пристап до телефон, отколку до тоалет.
12. Секои 8 секунди, некаде во светот едно дете умира поради пиење на нечиста вода.
13. Поради недостатокот на вода, во Саудиска Арабија се откажал обидот за раст на пченицата и ќе биде 100% зависна во 2016 година.
14. Секоја година во северниот дел на Кина водата паѓа во просек за околу еден метар поради тешката суша, а големината на пустината се зголемува за површина еднаква на Роуд Алјенд.
15. Во Кина 89% од големите реки станаа толку ужасно загадени што не се користат воопшто при водоснабдувањето во овој момент.